Dlaczego warto wybrać kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych?

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.

Kto powinien wybrać ten kierunek?

Kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:

zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i zagranicą

  • są kreatywne i pomysłowe
  • cenią zdrową kuchnię
  • interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • chcą awansować i  rozwijać się
  • lubią pracować w zespole

Jakie umiejętności zdobędzie uczeń kształcąc się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych?

 W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów
  • stosowania receptur gastronomicznych
  • układania i oceny jadłospisów
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • stosowania technik nakrywania stołu
  • współpracy w zespole
  • komunikacji interpersonalnej
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw
  • przechowywania i utrwalania żywności

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń ?

Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacje w zawodzie:

  • T.6. Sporządzanie potraw i napojów - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się na koniec klasy trzeciej
  • T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej

Uczeń odbywa również 4 tygodniową  praktykę zawodową w renomowanych hotelach

 Na jakich stanowiskach może być zatrudniony technik żywienia i usług gastronomicznych?

Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w:

  • restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi, restauracjach na statkach i promach
  • zakładach gastronomicznych w pensjonatach, domach wczasowych,
  • stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
  • firmach cateringowych,
  • zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych

Czy po ukończeniu szkoły mogę kontynuować naukę?

 Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych oraz w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach:

  • Technologia Żywności i Żywienia Człowieka -  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Dietetyka - Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Organizacja i Zarządzanie w Gastronomii w Akademii Gastronomicznej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższej Szkole Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.