Już nie pierwszy raz nasza szkoła wzięła udział w programie promującym tradycyjne polskie produkty żywnościowe. Program „Gotuj Lokalnie” jest skierowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Celem projektu jest przekazywanie wiedzy na temat regionalnych i tradycyjnych produktów najwyższej jakości oraz pokazanie ich najlepszego wykorzystania w kuchni. W naszych daniach konkursowych znalazły się następujące produkty: ser z Wiżajn, miód z Sejneńszczyzny, podpiwek augustowski, masło z Filipowa. „Gotuj Lokalnie” to także warsztaty kulinarne dla nauczycieli, zajęcia teoretyczne i praktyczne dla uczniów i ogólnopolski konkurs kulinarny dla uczniów .
Dwa zespoły z naszej szkoły zakwalifikowały się do finału tego konkursu: Izabela Dojnikowska i Angelika Jackiewicz oraz Monika Suchocka i Martyna Gulbierz.
W piątek 15 grudnia br. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał konkursu „Gotuj lokalnie”. Zadaniem konkursowym było przygotowanie dania głównego na bazie kurczaka zagrodowego, dyni, dwóch produktów regionalnych, grzybów a także przystawki z wykorzystaniem podrobów i jaj z wolnego chowu.
Jurorami konkursu byli:
- Marcin Budynek – szef kuchni, założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej,
- Robert Sowa – szef kuchni,
- Ginacarlo Russo – szef kuchni,
- Elżbieta Szuba – firma Drosed.
Zdjęcia z wydarzenie nie oddadzą emocji, jakie towarzyszą uczestnikom i widzom.
Niech to wydarzenie będzie zachęta dla innych uczniów. Warto sprawdzić się na najwyższym poziomie! Uznanie i podziw budzi zaangażowanie, wkład pracy i „trzymanie nerwów na wodzy”.
VII edycja „Gotuj Lokalnie” była realizowana przez Europejską Fundację Rozwoju Wsi Polskiej, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Akademię Kulinarną Marcina Budynka.
http://efrwp.pl/news/show/393/final-projektu-gotuj-lokalnie