13 lutego 2018 r. rozpoczęła się rekrutacja do projektu „Suwalskie Centra Kompetencji Zawodowej – kompleksowy model modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie Miasta Suwałki”

FINANSOWANIE
Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Udział w projekcie jest bezpłatny.

CZAS REALIZACJI

Projekt „Suwalskie Centra Kompetencji Zawodowej – kompleksowy model modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie Miasta Suwałki” realizowany jest od 1 stycznia 2018 r. do 31 grudnia 2020 r. w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014–2020.

CEL PROJEKTU

Głównym celem projektu jest wdrożenie kompleksowego modelu modernizacji procesu kształcenia 3 szkół zawodowych oraz wsparcia 637 uczniów i 40 nauczycieli szkół zawodowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Suwałki poprzez przygotowanie nowych programów nauczania, doradztwo kompetencji, staże zawodowe, dodatkowe formy kształcenia oraz współpracę z uczelniami wyższymi i pracodawcami.

UCZESTNICY

Projekt adresowany jest do uczniów i nauczycieli trzech suwalskich szkół prowadzących kształcenie zawodowe. 

W Zespole Szkół nr 4 w Suwałkach udział weźmie 175 uczniów.

DZIAŁANIA WYNIKAJĄCE Z PROJEKTU

  1. Doradztwo kompetencji:
  • indywidualne doradztwo edukacyjno-zawodowe
  • grupowe poradnictwo edukacyjno-zawodowe
  • szkolne punkty informacji i kariery / pomoc doradców kompetencji
  1. Staże zawodowe dla uczniów i nauczycieli u pracodawców.
  1. Dodatkowe formy kształcenia:
  • kursy umiejętności zawodowych oraz kursy specjalistyczne
  • kurs barmański
  • kurs carvingu
  • koła naukowe
  • zajęcia pozalekcyjne – język angielski
  • zajęcia pozalekcyjne z przedsiębiorczości
  • warsztaty z kompetencji miękkich
  • warsztaty z kreatywności
  • zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego
  • zajęcia wyrównawcze
  • indywidualne zajęcia wyrównawcze
  1. Podnoszenie kompetencji kadry dydaktycznej :
  • szkolenie informatyczne
  • kursy językowe
  • szkolenia doskonalące w zakresie kompetencji zawodowych
  • szkolenia z tworzenia autorskich programów nauczania
  • studia podyplomowe
  1. Współpraca z uczelniami wyższymi:
  • zajęcia przygotowujące do podjęcia studiów
  • zajęcia dydaktyczne na terenie uczelni
  • realizacja projektów badawczo-wdrożeniowych
  1. Współpraca z pracodawcami:
  • objęcie patronatem klasy w zawodzie technik technologii żywności przez firmę ANIMEX oraz Dyczewscy Zakład przetwórstwa mięsnego w Suwałkach
  • wyposażenie pracowni turystyczno-geograficznej oraz technologicznej w zawodzie technik technologii żywności
  • udział w pokazach kulinarnych
  • stypendia dla uczniów zdolnych.