• technik ekonomista

    technik ekonomista

  • technik handlowiec

    technik handlowiec

  • technik technologii żywności

    technik technologii żywności

  • technik hotelarstwa

    technik hotelarstwa

  • technik obsługi turystycznej

    technik obsługi turystycznej

  • technik żywienia i usług gastronomicznych

    technik żywienia i usług gastronomicznych

Pan Marcin Budynek znany jest z programów TV „Wielki test o żywności”, „Kawa czy herbata”, "Doradca smaku”,  jest założycielem Akademii Kulinarnej z siedzibą w Augustowie, jest współautorem wielu książek kulinarnych. Był wieloletnim szefem kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie, Hotelu Bryza w Juracie, zdobywał doświadczenie we Francji, Hiszpanii, Anglii, Chile i RPA.

Uczniowie naszej szkoły mieli okazję 5marca 2018 r. uczestniczyć w działaniach związanych z realizacją Projektu „Stawiam na drób”. Program merytorycznie wspierany jest przez „Akademię Kulinarną” Marcina Budynka. Celem realizowanego przedsięwzięcia jest  wyedukowanie uczniów z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także zaprezentowanie wariacji kulinarnych z polskim mięsem drobiowym w roli głównej. Jest to już czwarta edycja Projektu.  Szkolenie jest podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną.

W części teoretycznej mistrz sztuki kulinarnej Pan Marcin Budynek przedstawia uczniom podział drobiu, podstawowe metody obróbki termicznej mięsa drobiowego, wyróżniki jakości sensorycznej. Dietetyk Pani Judyta Szymkowiak prezentuje  wartości odżywcze mięsa drobiowego.

Część praktyczna realizowanego projektu to warsztaty w pracowni gastronomicznej. Uczniowie sporządzają  potrawy z kurczaka, kaczki, perliczki, gołębia z wykorzystaniem nowoczesnych technik. Adepci sztuki kulinarnej we współpracy ze znanym szefem kuchni Marcinem Budynkiem i z zastosowaniem jego wskazówek uczestniczą w ciekawych zajęciach. Nauka poprawnego rozbioru różnych gatunków drobiu to także  możliwość pełnego wykorzystania mięsa drobiowego ograniczającego straty do niezbędnego minimum. Część praktyczną kończy prezentacja i degustacja sporządzonych potraw oraz wręczanie uczniom certyfikatów i prezentów.  

I niewątpliwą prawdą jest to, że gotowanie to sztuka. Serwowane dania to prawdziwe dzieła sztuki.