„Stawiam na wołowinę” – pod takim hasłem 27 września 2022 r. w naszej szkole odbył się wykład na temat mięsa wołowego. Jakość i wartość odżywcza mięsa, techniki obróbki, stopnie wysmażenia steków i inne zagadnienia były bardzo ważne w edukowaniu przyszłych adeptów sztuki gastronomicznej.

Mięso wołowe było także głównym surowcem warsztatów kulinarnych. Uczniowie przygotowali steki, dania azjatyckie, tatara. Wyserwowane dania zachęcały do konsumpcji piękną dekoracją i właściwe dobraną zastawą. Z wiadomościami i umiejętnościami takiej pracy zapoznał sam mistrz – Marcin Budynek – restaurator, autor wielu książek kulinarnych, juror konkursów, podróżnik kulinarny, edukator uczniów szkół gastronomicznych.

Pomysłodawcą, koordynatorem powyższego projektu jest Związek Polskie Mięso. Program merytorycznie wspierany jest przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka.