13 lutego 2018 r. rozpoczęła się rekrutacja do projektu „Suwalskie Centra Kompetencji Zawodowej – kompleksowy model modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie Miasta Suwałki”
FINANSOWANIE
Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Udział w projekcie jest bezpłatny.
CZAS REALIZACJI
Projekt „Suwalskie Centra Kompetencji Zawodowej – kompleksowy model modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie Miasta Suwałki” realizowany jest od 1 stycznia 2018 r. do 31 grudnia 2020 r. w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014–2020.
CEL PROJEKTU
Głównym celem projektu jest wdrożenie kompleksowego modelu modernizacji procesu kształcenia 3 szkół zawodowych oraz wsparcia 637 uczniów i 40 nauczycieli szkół zawodowych, dla których organem prowadzącym jest Miasto Suwałki poprzez przygotowanie nowych programów nauczania, doradztwo kompetencji, staże zawodowe, dodatkowe formy kształcenia oraz współpracę z uczelniami wyższymi i pracodawcami.
UCZESTNICY
Projekt adresowany jest do uczniów i nauczycieli trzech suwalskich szkół prowadzących kształcenie zawodowe.
W Zespole Szkół nr 4 w Suwałkach udział weźmie 175 uczniów.
DZIAŁANIA WYNIKAJĄCE Z PROJEKTU
- Doradztwo kompetencji:
- indywidualne doradztwo edukacyjno-zawodowe
- grupowe poradnictwo edukacyjno-zawodowe
- szkolne punkty informacji i kariery / pomoc doradców kompetencji
- Staże zawodowe dla uczniów i nauczycieli u pracodawców.
- Dodatkowe formy kształcenia:
- kursy umiejętności zawodowych oraz kursy specjalistyczne
- kurs barmański
- kurs carvingu
- koła naukowe
- zajęcia pozalekcyjne – język angielski
- zajęcia pozalekcyjne z przedsiębiorczości
- warsztaty z kompetencji miękkich
- warsztaty z kreatywności
- zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego
- zajęcia wyrównawcze
- indywidualne zajęcia wyrównawcze
- Podnoszenie kompetencji kadry dydaktycznej :
- szkolenie informatyczne
- kursy językowe
- szkolenia doskonalące w zakresie kompetencji zawodowych
- szkolenia z tworzenia autorskich programów nauczania
- studia podyplomowe
- Współpraca z uczelniami wyższymi:
- zajęcia przygotowujące do podjęcia studiów
- zajęcia dydaktyczne na terenie uczelni
- realizacja projektów badawczo-wdrożeniowych
- Współpraca z pracodawcami:
- objęcie patronatem klasy w zawodzie technik technologii żywności przez firmę ANIMEX oraz Dyczewscy Zakład przetwórstwa mięsnego w Suwałkach
- wyposażenie pracowni turystyczno-geograficznej oraz technologicznej w zawodzie technik technologii żywności
- udział w pokazach kulinarnych
- stypendia dla uczniów zdolnych.