Okres nauki: 3 lata

Dlaczego warto wybrać ten zawód?

Cukiernik to zawód idealny dla osób pasjonujących się tworzeniem słodyczy. To dobrze płatny zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy.

Kto powinien wybrać ten zawód?

Zawód cukiernika powinny wybrać osoby, które są:

  • zainteresowane tworzeniem i dekorowaniem słodkich wypieków,
  • kreatywne i operatywne w działaniu,
  • zainteresowane odkrywaniem nowych smaków,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • lubią pracować w zespole.

Czego uczy się cukiernik?

W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

  • produkcji wyrobów cukierniczych – ciast, lodów, czekolad,
  • projektowania i artystycznego dekorowania wyrobów cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów cukierniczych takich jak masy, pulpy, glasaże
  • zasad prawidłowego przechowywania surowców i gotowych produktów cukierniczych
  • bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie cukiernik?

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

I co dalej…?

Cukiernik może podejmować pracę w:

  • ciastkarniach, cukierniach, piekarniach,
  • restauracjach,
  • hotelach,
  • lodziarniach,
  • firmach produkujących czekoladę oraz słodycze,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia uzyskując kwalifikację SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły II stopnia może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie Technik technologii żywności oraz przystąpić do egzaminu maturalnego.