Okres nauki: 3 lata

Dlaczego warto wybrać ten zawód?

Kucharz to zawód idealny dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne. To pewny i dobrze płatny zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy.

Kto powinien wybrać ten zawód?

Zawód kucharza powinny wybrać osoby, które są:

  • zainteresowane sztuką kulinarną,
  • kreatywne i operatywne w działaniu,
  • zainteresowane odkrywaniem nowych smaków,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • lubią pracować w zespole,
  • zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą.

Czego uczy się kucharz?

W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

  • przygotowania różnorodnych dań, deserów i napojów,
  • stosowania nowoczesnych technik i metod produkcji potraw,
  • komponowania nowych potraw,
  • oceny jakości surowców spożywczych,
  • układania menu imprez okolicznościowych,
  • planowania i organizacji produkcji gastronomicznej,
  • bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie kucharz?

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

I co dalej…?

Kucharz może podejmować pracę w:

  • restauracjach i hotelach,
  • stołówkach, barach szybkiej obsługi, punktach gastronomicznych,
  • sanatoriach, domach wczasowych,
  • na statkach i wycieczkowcach
  • firmach cateringowych,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą.

Kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia uzyskując kwalifikację HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły II stopnia może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz przystąpić do egzaminu maturalnego.