W dniach 18-20 marca 15 pełnoletnich uczniów naszej szkoły wzięło udział w certyfikowanym kursie barmańskim w ramach projektu "Suwalskie Centra Kompetencji Zawodowej - kompleksowy model modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie miasta Suwałki".
Na zajęciach uczniowie mieli możliwość zdobyć i opanować wiedzę i umiejętności dotyczącej pracy za barem. W części teoretycznej zapoznali się z właściwościami i pochodzeniem alkoholi oraz procesem ich produkcji. Na zajęciach praktycznych nauczyli się:
- używać shakerów 2 i 3 częściowych,
- używać muddlera (rozgniatacza do owoców i lodu),
- przygotowywać i podawać coctaile, long drinki i short drinki,
- ozdabiać szkło barowe, między innymi za pomocą crusty (oszranianie szkła)
Kurs prowadził pan Ryszard Matusiak, zajęcia odbywały się w Hotelu Szyszko.