Branżowa Szkoła I stopnia - Absolwenci gimnazjum - okres nauki: 3 lata

Dlaczego warto wybrać ten zawód?

Kucharz to zawód idealny dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne. To pewny i dobrze płatny zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy.

Kto powinien wybrać ten zawód?

Zawód kucharza powinny wybrać osoby, które są:

  • zainteresowane sztuką kulinarną,
  • kreatywne i operatywne w działaniu,
  • zainteresowane odkrywaniem nowych smaków,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • lubią pracować w zespole,
  • zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą.

Czego uczy się kucharz?

W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:

  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • stosowania właściwych technik i metod produkcji potraw,
  • oceny jakości żywności,
  • właściwego doboru parametrów przechowywania żywności,
  • obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • dobierania zastawy stołowej do serwowanych dań,
  • języka obcego zawodowego.

Jakie kwalifikacje uzyskuje uczeń kształcący się w zawodzie kucharz?

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

I co dalej…?

Kucharz może podejmować pracę w:

  • restauracjach, barach i kawiarniach,
  • hotelach, pensjonatach i ośrodkach wypoczynkowych,
  • stołówkach szkolnych, przedszkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą

Kontynuować naukę w Branżowej Szkole II stopnia uzyskując kwalifikację HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły II stopnia może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz przystąpić do egzaminu maturalnego.